S-ar putea să nu vrei să ajungi pe Marte. Ce „monștri” pot exista pe Planeta Roșie

de: Iulia Kelt
06 02. 2024

Marte este un loc destul de ostil pentru viața umană, iar asta din cauza atmosferei lipsite de oxigen, expunerii la radiații și a lipsei de nutrienți.

Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie chiar atât de ostil pentru microorganismele pe care le aducem cu noi, inclusiv unele care cu siguranță nu am dori să se dezvolte prea mult.

Cu trei ani în urmă, astrobiologii au remarcat prezența zahărului în meteoriți și au dezvăluit că unele bacterii ar crește dacă ar fi hrănite cu un regim alimentar adecvat.

Vezi și: O nouă descoperire despre Marte i-a uimit pe oamenii de știință. Ce se întâmplă cu timpul pe Planeta Roșie 

„Monștri” de pe Marte

Același lucru nu poate fi valabil pentru Marte, însă, așa că o echipă condusă de studentul de doctorat Tommaso Zaccaria de la Agenția Spațială Germană a decis să vadă cum s-ar descurca unele microorganisme într-un mediu simulat marțian. Ei bine, se pare că destul de bine, poate chiar prea bine.

Chiar și cele mai intense eforturi de dezinfectare a navetelor spațiale sunt insuficiente, așa cum demonstrează supraviețuirea bacteriilor în afara ISS.

Vezi și: Misterioasa planetă Marte: când vor oamenii de știință s-o colonizeze, cum vom trăi acolo

Depindem de bacteriile benefice, în special cele din intestinul nostru, deci unele dintre aceste călătorii cosmice vor fi binevenite.

Altele ar trebui să fie destul de neutre, cu excepția cazului în care Marte se dovedește a avea viață proprie care nu se înțelege cu ce aducem noi de acasă.

Testul făcut de cercetători

Autorii au plasat patru exemple de bacterii (Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Serratia marcescens) în medii cu aer, compoziție a solului și expunere la radiații UV similare cu cele întâlnite de roboții plasați de NASA pe Marte.

Răspunsurile speciilor bacteriene au variat. De exemplu, B. cepacia aparent nu poate crește în prezența percloratului de sodiu, decât dacă este hrănit cu glucoză. Pe de altă parte, percloratul de sodiu nu pare să îi deranjeze pe K. pneumoniae.

„La început, am crezut că regolitul ar avea un efect toxic asupra celulelor și ar limita creșterea”, a declarat Zaccaria pentru Sciencenews. „Dar în schimb, am observat că a fost invers”, a completat acesta.

Autorii presupun că acest lucru se datorează faptului că particulele de sol oferă un loc pentru a se ascunde de lumina UV și alte amenințări la supraviețuirea bacteriilor.

Vezi și: Marte are propriul său „triunghi al Bermudelor”, iar americanii l-au găsit: ce a descoperit roverul Curiosity